לחברי האגודה שלום רב,
אנו שמחים לבשר כי הזוכה בפרס הנשיא לקידום מדיניות מבוססת עובדות של האגודה הישראלית לקרימינולוגיה לשנת תשע"ה הוא מדור מחקר וסטטיסטיקה במשטרת ישראל. מדור זה קידם במהלך חמש השנים האחרונות את הטמעתה של מדיניות מבוססת עובדות לתוך תהליכי השיטור באמצעות תוכניות אסטרטגיות ושיתופי פעולה מגוונים עם חוקרים אקדמיים. בשנה הנוכחית ארגנו אנשי המדור שני כינוסים אשר סייעו להדגשת חשיבותו של המחקר המדעי בתחום השיטור. כינוסים אלו, כדוגמת כינוס "העיקר במחקר", לא רק שיקפו את החשיבות הרבה של המחקר המדעי בתחום השיטור, אלא גם עוררו עניין ותמיכה רבים בקרב הפיקוד הבכיר של המשטרה.
אגף המחקר והסטטיסטיקה היה הראשון אשר הוביל מחקר ניסויי רנדומאלי בשיטור אשר מצביע על כך כי המשטרה יכולה לערוך מחקרים מדעיים מן השורה הראשונה גם סביב שאלות יישומיות. מחקר זה הוא המחקר הניסויי הראשון בהיקף נרחב אשר נעשה במסגרת מערכת אכיפת החוק בישראל ומשמש מודל ליישום מדיניות מבוססת עובדות במערכת אכיפת החוק. ניתן לומר כי אגף המחקר והטכנולוגיה הגדיר מחדש את יחסי הגומלין בין המשטרה והמדע – על כל אלו ועוד, נבחר אגף המחקר והטכנולוגיה להיות הזוכה השנה של פרס נשיא האגודה הישראלית לקרימינולוגיה.
פרס החוקרת הצעירה – ד"ר טל זמיר-יהונתן
2015
האגודה הישראלית לקרימינולוגיה החליטה להעניק פעם בארבע שנים את פרס החוקר הצעיר לאחד או לאחת החוקרים הצעירים שהצטיינו בהישגיהם האקדמיים. השנה מוענקת התעודה לראשונה לחוקרת צעירה, ד"ר טל זמיר-יהונתן, מן האוניברסיטה העברית בירושלים, אשר נמצאה ראויה לזכות בה פה אחד על ידי חברי הוועדה שהוקמה על ידי האגודה לעניין זה.
ד"ר זמיר-יהונתן קיבלה את התואר הראשון באוניברסיטת בר-אילן, את התואר השני באוניברסיטת ליברפול, ואת התואר דוקטור באוניברסיטה העברית בירושלים בשנת 2010. בשנת 2011 היא סיימה את עבודת המחקר שלה במסגרת פוסט-דוקטוראט, שנתמך על ידי מלגת פולברייט, באוניברסיטת ג'ורג' מייסון אשר בפיירפקס, וירג'יניה, בארצות הברית. עם שובה ארצה היא התמנתה למרצה במסגרת המכון לקרימינולוגיה באוניברסיטה העברית בירושלים, שבו היא משמשת, החל משנת 2012, כסגנית מנהל המכון.
ד"ר זמיר-יהונתן פרסמה עד כה ספר אחד, יחד עם פרופסור וייסבורד וד"ר חסייסי, שעמם גם ערכה ספר נוסף. כמו-כן היא פרסמה עשרה מאמרים בכתבי עת שפיטים בעלי "גורם השפעה" גבוה, הציגה את עבודותיה ב-18 כנסים בארץ ובחו"ל, ארגנה שני כנסים, שימשה כשופטת בשמונה כתבי עת מדעיים – עובדה המעידה על מעמדה בקהילייה המדעית הבינלאומית, הנחתה (יחד עם פרופ' וייסבורד) עבודת דוקטוראט, וזכתה בשורה של פרסים ומענקי מחקר.
בקרב עמיתיה נחשבת ד"ר זמיר-יהונתן לחוקרת יוצאת דופן שכבר הספיקה לתרום תרומה משמעותית לחקר הקרימינולוגיה. מוקד התעניינותה הוא הלגיטימיות שמעניק הציבור לפעילות המשטרתית לנוכח איומים ביטחוניים, וממצאיה מעוררים עניין מיוחד שכן הם מפרים את הממצאים המקבילים בארצות הברית. היא מעמיקה לחקור את תהליך קבלת ההחלטות ברמות הפיקוד השונות במשטרה, תוך התייחסות לעמדות הציבור – כל זאת תוך התייחסות לתיאוריות מתחומי הקרימינולוגיה, הסוציולוגיה והמדיניות הציבורית.
בתקופת שהותה באוניברסיטת ג'ורג' מייסון עסקה ד"ר זמיר-יהונתן בפיתוח מתודולוגיה מורכבת של תצפיות כמותיות ואיכותניות על פעילות המשטרה – ועל כך היא זכתה לשבחים יוצאי דופן מפי המנחה שלה, פרופ' סטיפן מסטרופסקי, אחד מחשובי החוקרים של עבודת המשטרה.
בחיבוריה פורצי הדרך השכילה ד"ר זמיר-יהונתן ליטול מחקרים משדה המחקר הכללי, לבקר אותם, ולהציע תובנות חדשות על בסיס ממצאיה בישראל. בכך היא הביאה את המציאות בישראל לידיעת הקהילייה המדעית הבינלאומית.
על הישגיה אלה זוכה ד"ר טל זמיר-יהונתן בפרס החוקר הצעיר לשנת 2015 מטעם האגודה הישראלית לקרימינולוגיה, תוך הבעת איחולים לכך שהיא תמשיך לתרום מכישוריה ומחריצותה היוצאים מן הכלל בעתיד.
על החתום חברי ועדת תעודת ההוקרה:
פרופ' ישראל נחשון, יו"ר, המכללה האקדמית אשקלון
פרופ' מלי שחורי-ביטון, אוניברסיטת אריאל
ד"ר באדי חסייסי, האוניברסיטה העברית בירושלים
ד"ר משה בן סימון, אוניברסיטת בר-אילן